preskoči na sadržaj
Vijesti iz života škole

Sat hrvatskoga jezika u Institutu

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježio je Mjesec hrvatskoga jezika, koji je počeo 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završio 17. ožujka, na dan kad završavaju Dani hrvatskoga jezika.

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatskog jezika učenici 7.a razreda sa svojom profesoricom hrvatskoga jezika Valentinom Čančić sudjelovali su u akciji Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje pod nazivom "Sat hrvatskoga jezika u Institutu".


U ponedjeljak, 15. ožujka na satu Hrvatskog jezika slušali su online predavanje "Jezik društvenih mreža" profesora Lobela Filipića koji je održan na Zoom platformi.

Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i aktualno. Profesor Filipić je učenicima govorio koliko se jezik promijenio korištenjem društvenih mreža. Također je došlo do posuđivanja brojnih stranih riječi koje nam prvenstveno dolaze iz engleskog jezika. Osvijestio im je činjenicu da je publika na društvenim mrežama cijeli svijet i da trebaju biti oprezni pri objavljivanju fotografija i videozapisa ili pri komentiranju jer sve što objave ostaje zauvijek na internetu čak i kada se izbriše sadržaj. Također im je objasnio zašto im se tako teško koncentrirati u školi te izdržati 40 minuta nastave jednog školskog sata. Objasnio je učenicima da se naš mozak naviknuo u kratkom vremenu primiti što više informacija gledajući fotografije ili videozapise na društvenim mrežama. Danas je učiteljima puno teže održavati pažnju učenika na nastavi jer se sadržaji ne izmjenjuju tako brzo kao na društvenim mrežama. Podsjetio je učenike da je govor mržnje nepristojan i zabranjen te napomenuo da obavezno prijave napad ako ga dožive na društvenim mrežama i obrate se za pomoć osobi od povjerenja.

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: ŽELJKA Martan Buhin   datum: 22. 3. 2021.

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisne poveznice
e-dnevnik

Obrazovne poveznice

Časopisi

Škole prijatelji

Dnevni tisak

Ostale poveznice

preskoči na navigaciju