preskoči na sadržaj
 

Rujan

Izložba za dobrodošlicu prvašićima

Početak nove školske godine poseban je događaj za svakog učenika, a osobito za učenike prvih razreda. Na početku ove školske godine školska je knjižnica otvorila svoja vrata šarenom izložbom pod nazivom „Volim čitati“.

Dobrodošlicu prvašićima izrazili smo likovnim radovima 2.a razreda, postavljenima na ulazu u našu knjižnicu. Svojim kreativnim crtežima popraćenima prigodnim citatima podsjetili su nas na ljepotu knjige i radost čitanja.

Dragi naši prvašići, dobro nam došli!

  

 

In memoriam – U sjećanju

U kolovozu ove godine napustio nas je hrvatski književnik i književni kritičar Miroslav Slavko Mađer. Odlazak ovog velikog hrvatskog književnika skupina Mladih knjižničara pod vodstvom školske knjižničarke Jadranke Jelinić obilježila je prigodnom izložbom na ulazu u našu knjižnicu.

Za svoje stvaralaštvo Miroslav Slavko Mađer primio je nekoliko uglednih nagrada, među kojima 1998. književnu nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo, a prošle je godine dobio nagradu "Dragutin Tadijanović", koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

  

 

Drugi razredi

Učenici 2.b razreda su 24. rujna 2015. posjetili školsku knjižnicu kako bi se upoznali s dječjim časopisima, naučili koje vrste časopisa postoje, koji su njihovi sastavni dijelovi i po čemu se časopisi razlikuju od novina.

Nakon održane prezentacije, knjižničarka Sara uputila je učenike na samostalno istraživanje i prepoznavanje dijelova časopisa. Do kraja sata učenici su znatiželjno listali i čitali dječje časopise iz naše školske knjižnice: Smib, Modru lastu, Radost te školski časopis Krek.

  

 

Dan europske kulturne baštine

Dana 23. rujna 2015. skupina Mladih knjižničara pod vodstvom školske knjižničarke Sare Mironović u suradnji s Likovnom grupom viših razreda obilježila je Dan europske kulturne baštine postavljanjem prigodne izložbe. Pano školske čitaonice ukrasili smo kreativnim učeničkim radovima, plakatima, fotografijama te prigodnim tekstovima i citatima.

Našom veselom izložbom željeli smo ukazati na značaj koji kulturna baština ima za identitet našeg naroda te kod naših učenika probuditi svijest o pripadnosti hrvatske kulture bogatoj europskoj kulturi.

    

 

Listopad

Izrada članskih iskaznica za prvašiće

Grupa Mladih knjižničara pod vodstvom školske knjižničarke Sare Mironović izradila je članske iskaznice za naše prvašiće. Mlade su knjižničarke marljivo printale, rezale, plastificirale i slagale članske iskaznice raznih boja koje će do drugog polugodišta u knjižnici čekati naše buduće članove knjižnice.

   

 

Mjesec hrvatske knjige

Povodom manifestacije Mjesec hrvatske knjige, koja se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, grupa Mladi knjižničari postavila je prigodni pano u školskoj čitaonici. Svojom veselom izložbom Mladi su knjižničari nastojali popularizirati knjigu i čitanje, a izradom šarenih malih čudovišta s raznolikim štivom u rukama i naše su najmlađe članove knjižnice nastojali senzibilizirati o važnosti čitanja lektire. U kreativnu su izložbu također uklopili zanimljive i poučne citate velikana hrvatske književnosti. Dio izložbe posvetili su Međunarodnom danu školskih knjižnica koji se ove godine obilježavao 26. listopada.

       

 

Studeni

40. obljetnica škole

OŠ Luka 25. studenog proslavila je 40. godišnjicu svog postojanja i rada. Tim povodom školske su knjižničarke izradile prigodni plakat, zavirivši u bogatu prošlost naše školske knjižnice. Prigodni tekst i slike sjajno su se uklopili u šarenilo ostalih izložbi postavljenih povodom 40. rođendana naše škole.

 

Treći razredi – upoznavanje s referentnom zbirkom knjižnice

Tijekom listopada i studenog u našoj su se školskoj knjižnici u sklopu nastave knjižnično-informacijske pismenosti učenici trećih razreda upoznali s referentnom ili priručnom zbirkom knjižnice. Zajedno sa školskom knjižničarkom Jadrankom Jelinić upoznali su se s različitim vrstama priručnika: leksikonima, enciklopedijama, rječnicima, atlasima, itd. Također su naučili kako se koristiti tim priručnicima, kako pretraživati enciklopedije, leksikone i rječnike, što je granična riječ. Drugi sat su se zabavljali, primjenjujući novousvojeno znanje tražeći riječi i pojmove u priručnicima iz referentne zbirke naše školske knjižnice. 

     

 

Popis najboljih knjiga koje ove jeseni možete pročitati

Mlada knjižničarka Lucija Krivić, učenica 5.A razreda, sastavila je svoj izbor najboljih knjiga koje ove jeseni preporuča pročitati svojim vršnjacima. Na Lucijinom popisu našli su se zanimljivi naslovi koji će zasigurno zainteresirati i potaknuti na čitanje mnoge ljubitelje knjige među našim učenicima. Lucijine preporuke prožete osobnim dojmovima i komentarima izložili smo na vrata školske čitaonice kako bi znatiželjnim čitateljima pomogle pri odabiru književnih poslastica ove jeseni.

Hvala ti, Lucija!

 

Prosinac

Advent u knjižnici – Adventski vijenac božićnih priča

U vremenu radosnog iščekivanja Božića u školskoj je knjižnici organizirano čitanje odabranih božićnih priča uz kreativne likovne radionice za naše najmlađe učenike.

U sklopu adventskog druženja u knjižnici školske su knjižničarke, zajedno s učiteljicama Višnjom, Sandom, Mirom i Lucijom i radoznalim učenicima prvih i trećih razreda pročitale i dramatizirale najljepše priče na temu Božića, među kojima su se našle „Božićna priča“ Marije Krtalić, „Božićna tišina“ Višnje Anić te „Izgubljeni božićni darovi“ i „Božićna bajka“ Nade Iveljić.

Nakon pročitane priče, učenici su oslikali svoj doživljaj priče, a njihova su šarena likovna ostvarenja odabrali i aranžirali stariji učenici Grupe mladih knjižničara, povezavši ih u adventski vijenac božićnih priča izložen na panou školske čitaonice. Mladi su knjižničari također zaslužni za uređenje prostora čitaonice u božićnom i adventskom duhu, izradu papirnatih pahuljica raznih oblika, kao i plakata na ulaznim vratima.

            

 

Božićna priredba učenika POOS-a

Učenici Posebne odgojno-obrazovne skupine naše škole priredili su 21. prosinca tradicionalnu božićnu priredbu u prostoru čitaonice.

Recitacijom „Božić u duši“ B. Prosenjaka i igrokazom „U božićnoj noći Isus će doći“ učenici su svim gostima i roditeljima uputili najljepše želje za Božić i Novu godinu.

Nakon priredbe toplim se riječima prisutnim gostima i učenicima obratila ravnateljica Marina Sabolović, pohvalivši učenike za odličnu izvedbu i uspješno organiziranu priredbu.

Druženje se nastavilo u ugodnom ozračju, uz božićne pjesme i kolače. 

         

 

Sretan Božić i Nova godina!

Sretan Božić, vesele blagdane i sve najnajnajbolje u novoj, 2016. godini želi vam 

Medo knjižničar, vaš novi prijatelj iz školske knjižnice!

Dragi đaci veseljaci!

Vaše knjižničarke i ja želimo vam da svoj zasluženi odmor provedete ugodno i korisno, da zaboravite na sve brige i napunite baterije za novo polugodište. 

Posebno se zahvaljujemo svim učenicima koji su brižno čuvali lektire i iskaznice!

Vidimo se u drugom polugodištu!

    

 

Siječanj 

Moja prva iskaznica

Nakon povratka sa školskih praznika učenici prvih razreda su u pratnji svojih učiteljica posjetili školsku knjižnicu. U prostoru čitaonice knjižničarka Jadranka Jelinić upoznala je prvašiće s Pravilnikom knjižnice u stripu i vrstama knjižnica, nakon čega su učenici poslušali priču „Veseli dimnjačar“.

Poslije poučnog i živahnog razgovora o tome što će biti kada odrastu, veseli su prvašići dobili svoje prve iskaznice i posudili svoju prvu lektiru u školskoj knjižnici.

  

 

Martin Luther King – Izložba „I have a dream“

Povodom dana Martina Luthera Kinga, koji je ujedno i datum rođenja velikog američkog aktivista i borca za ljudska prava američkih crnaca, grupa Mladi knjižničari sa svojom knjižničarkom Sarom Mironović postavila je prigodnu izložbu pod motivirajućim naslovom „I have a dream“ u prostoru čitaonice. 

Dr. Martin Luther King ubraja se među izuzetne ličnosti 20. stoljeća. Svoju uspješnu nenasilnu borbu protiv diskriminacije crnaca u Sjedinjenim Američkim Državama vodio je inspiriran Gandhijevim mislima i metodama. 1964. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir. 

 

 

Učenici POOS-a u knjižnici

U petak, 22. siječnja, učenici Posebne odgojno-obrazovne skupine od 1. do 4. razreda posjetili su školsku knjižnicu u pratnji svoje učiteljice Maje Mačković. S knjižničarkom Sarom Mironović pročitali su zanimljivu i poučnu priču Tri medvjeda i gitara. Nakon čitanja, učenici su s knjižničarkom porazgovarali o priči i bojali bojanke sa scenama i likovima iz priče. Veseli i razdragani, napustili su knjižnicu s radošću iščekujući novi susret.

   

 

Veljača

Knjižnica u znaku Valentinova – izložba i natječaj za najbolji rad

Uoči Dana zaljubljenih grupa Mladih knjižničara pod vodstvom knjižničarke Sare Mironović postavila je izložbu pod nazivom „Valentinovo kroz povijest: Ljubavna pisma hrvatskih književnika“. Izloženo je petnaestak pisama koja su velikani hrvatske književnosti nekada davno napisali svojim odabranicama, što je u našu knjižnicu unijelo dašak starinske romantike.

 

Mladi su knjižničari također zaslužni za izradu valentinovske kutije za pisma koja je osvanula u čitaonici. Osim pisanjem pisama i lijepih poruka za simpatije i prijatelje, učenici su se u velikom broju odazvali pozivu knjižničarki za sudjelovanjem u natječaju za najbolje valentinovske radove. Pristiglo nam je jako puno kreativnih radova, od pjesama i sastavaka do stripova i crteža. Najbolji su radovi prigodno nagrađeni – knjigama, slikovnicama, bojankama i čokoladama. Dio pristiglih radova knjižničarke su izložile na panou čitaonice.

 

         

Čestitke pobjednicima, a svim učenicima koji su sudjelovali u natječaju zahvaljujemo na trudu i kreativnosti!

 

Četvrti razredi u knjižnici

Tijekom mjeseca veljače učenici četvrtih razreda posjetili su školsku knjižnicu u pratnji svojih učiteljica i tijekom dva sata naučili kako se ispravno služiti rječnikom i pravopisom. Podsjetili su se čemu služi referentna ili priručna zbirka i zašto je dobro da nam ona uvijek bude pri ruci. Koliko su naučili pokazali su sudjelujući u kvizu o rječnicima i pravopisima, a također i o pravilnom pisanju riječi.

Tijekom drugog sata učenici su se podijelili u grupe i marljivo pretraživali rječnike i pravopise, tražeći značenje riječi, kao i njihov prijevod na engleski jezik. Kroz timski rad i zabavu učenici su proširili svoje znanje i pokazali odličnu snalažljivost u našoj referentnoj zbirci.

 

 

Ljubav među sovicama

I ove su godine sovice iz slikovnice naše knjižničarke Jadranke Jelinić dolepršale u knjižnicu i ispričale učenicima 2.D i 2.E razreda svoju ljubavnu priču. Sović Hugo i njegova sovica Ružica poučili su učenike što znači pravo prijateljstvo i prava ljubav, a veseli su im učenici otpjevali pjesmicu i nacrtali male sovice.

Pogledajte izložbu njihovih crteža u našoj školskoj knjižnici.

   

 

 

Ožujak

Pale  i  Mali  princ  postali  su  prijatelji

U srijedu, 24. veljače prvi razredi u produženom boravku sa svojim učiteljicama Lucijom, Marinom i Majom došli su na književno druženje u našu školsku knjižnicu. Naši mladi knjižničari Antonio Milović i Lucija Krivić predstavili su kroz svoje powerpoint prezentacije učenicima priče J. Siesgaarda Pale sam na svijetu i A. de Saint Exyperyja Mali princ. U njihovim zanimljivim prezentacijama upoznali su ova dva lika i ono što im je zajedničko – bili su sami.

U nastavku su učenici pogledali crtani film o Paletu i zaključili da nije dobro biti sam. Uvijek je ljepše družiti se  i imati prijatelje. Tako su i Pale i Mali princ postali prijatelji i međusobno se posjećivali na svojim planetima. Zajednički su uzgajali i ruže koje su postale simbolom njihovog prijateljstva.

     

 

Dani hrvatskoga jezika i Svjetski dan poezije

Od 11. do 17. ožujka u našoj školskoj knjižnici obilježili smo Dane hrvatskoga jezika, manifestaciju utemeljenu u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika. Postavljanjem prigodne izložbe i održavanjem predavanja za učenike osmih razreda podsjetili smo se nekih važnih događaja iz povijesti hrvatskoga jezika i osvijestili važnost očuvanja našeg materinjeg jezika. Učenici su također dobili priliku testirati svoje znanje u kvizu o hrvatskom jeziku i upoznati zanimljiv bednjanski govor gledanjem kratkog dokumentarnog filma o mjestu Bednja.

U ožujku smo u našoj školskoj knjižnici obilježili i Svjetski dan poezije koji se obilježava 21. ožujka. Tom prilikom je grupa Mladih knjižničara pod vodstvom knjižničarke Sare Mironović postavila izložbu u prostoru čitaonice, a učenici osmih razreda su također imali priliku čuti nešto i o tome.

    

 

Osmi razredi – U potrazi za knjigom

U sklopu knjižnično-informacijske pismenosti učenici osmih razreda upoznali su se s nastankom pisma i knjige, kao i sustavom knjižnica Republike Hrvatske nakon čega su s knjižničarkom Sarom Mironović pretraživali online katalog naše školske knjižnice, kao i katalog Knjižnica grada Zagreba. Učenici su se također upoznali s pojmom signature, od čega se ona sastoji i čemu služi, a kroz grupni rad dobili su priliku samostalno izraditi signature. Na kraju sata svoju su potragu za knjigom završili tražeći lektirne naslove po policama naše knjižnice.

  

 

Travanj

POOS u knjižnici

U travnju smo u našoj školskoj knjižnici ugostili starije i mlađe učenike Posebne odgojno-obrazovne skupine naše škole zajedno s njihovom učiteljicom Majom Mačković. Učenici su s knjižničarkom pročitali priču Leteći glasovir i porazgovarali o svojim najdražim glazbenim instrumentima i osjećajima koje oni u nama bude. Učenici su također slušali zvukove raznih glazbenih instrumenata nastojeći odgonetnuti koji se instrument krije iza određenog zvuka. Najhrabriji među učenicima su se odvažili i sami okušali u sviranju prave gitare. Naše veselo glazbeno-likovno druženje u knjižnici završili smo crtajući naše najdraže glazbene instrumente: gitare, violine, trube, klavire i bubnjeve.

   

 

Svibanj

Majčin dan u školskoj knjižnici

Povodom Majčinog dana grupa Mladi knjižničari pod vodstvom knjižničarke Sare Mironović održala je radionicu izrade čestitki za naše najdraže mame. Kako bi svojim majkama poklonili dar od srca, učenici su izradili vesele čestitke s cvjetovima, upotpunivši ih stihovima Nade Iveljić:

Ova je pjesma za mamine ruke

koje su me podizale

s mnogo muke.

 

Ova je pjesma za mamine oči

što su za me bdjele

noći i noći.

 

Mamin osmijeh srce mi grije

najsretnija ja sam

kad se mati smije.

 

Neka se raduje, o neka se smije

neka bude uvijek dosta smijeha

za nas dvije.

 

 

Dan otvorenih učionica

Povodom obilježavanja Dana otvorenih učionica, 17. svibnja, u našoj školskoj knjižnici učenici grupa Mladi knjižničari sa svojim su knjižničarkama Jadrankom i Sarom postavili izložbu pod nazivom „Neka bude svjetlost“, čiji je jedan dio posebno posvećen velikom znanstveniku i izumitelju Nikoli Tesli. U prostoru čitaonice organizirana je radionica lampaša od konzervi u kojoj su sudjelovali učenici svih uzrasta. Radionica je bila popraćena glazbom i svjetlosnim efektima, a gosti i učenici mogli su se okrijepiti sokom i kolačima, kao i razgledati izložene knjige na temu svjetlosti. Uz pomoć domara i knjižničarki učenici su izbušili i oslikali lampaše, te upalili svijeće i uživali u nesvakidašnjoj atmosferi naše knjižnice. 

         

 

TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisne poveznice
e-dnevnik

Obrazovne poveznice

Časopisi

Škole prijatelji

Dnevni tisak

Ostale poveznice

preskoči na navigaciju