preskoči na sadržaj
 

Povrat knjiga u školsku knjižnicu prije ljetnih praznika

Dragi učenici i učitelji, molimo vas da vratite sve posuđene knjige u školsku knjižnicu prije odlaska na ljetnje praznike.

Vaše knjižničarke

 

 

 

SVIBANJ

Dan otvorenih učionica

U četvrtak, 17. svibnja 2018. Mladi knjižničari neparne smjene sa svojim su se voditeljicama, profesoricama Jadrankom Jelinić i Željkom Martan Buhin pridružili radionicama Dana otvorenih učionica svojim projektom Duh žita i zlatoveza. Kroz radionice izradi čestitaka od slame i zlatnoga konca učenici su pokazali umijeće  obrade slame i šivanja, pokazali su svoju strpljivost i preciznost koja je neophodna za ove tehnike te na kraju oduševili svojim kreacijama - predivnim čestitkama.

Književni susret sa žličicom u ruci

Učenici prvih razreda danas, u petak, 4. svibnja, sudjelovali su na književnom susretu sa spisateljicom Dubravkom Volenec, autoricom slikovnice Pčelice prijateljice. Upoznali smo kroz priču vrijedne pčelice koje proizvode med, izuzetno ljekovitu namirnicu, jako korisnu i u prehrani. Da je med uistinu sladak i fin, uvjerili smo se sami kušajući ga. Nekima je bio tako dobar da su tražili još koju žličicu i shvatili su da je bolji i ukusniji nego običan bijeli šećer, koji je ujedno i štetan za zdravlje.

 

TRAVANJ

Noć knjige u našoj knjižnici

U ponedjeljak, 23. travnja održan je u školskoj knjižnici literarni domjenak kojim smo obilježili Noć knjige, nacionalnu manifestaciju pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

U programu su sudjelovali učenici od V. do VIII.  razreda svojim prezentacijama, recitacijama i vlastitim literarnim uratcima.

Naše književno druženje osmislile su literarna, dramska i recitatorska skupina te grupa mladih knjižničara zajedno sa svojim profesoricama hrvatskog jezika i školskom knjižničarkom Jadrankom Jelinić.  Pogledajte naše zajedničke fotografije.

Ožujak

Četvrtaši u društvu s Charlijem Chaplinom

Učenici 4.e razreda Mislav Jurišić, Darijan Gašljević i Luka Bošković bili su u srijedu, 28. ožujka zajedno sa svojom knjižničarkom Jadrankom Jelinić u Kinu Tuškanac gdje su sudjelovali u Nacionalnom projektu Čitajmo naglas zaboravljene knjige
Projekt su u Mjesecu hrvatske knjige u listopadu prošle godine započele učiteljica Zdravka Hladki i knjižničarka Jadranka Jelinić višekratnim čitanjem priča iz knjige Edmonda de Amicisa Srce. Tijekom čitanja učenici su izradili svoje plakate za izložbu u knjižnici.
Projekt nije imao natjecateljski karakter, no naši učenici zdušno su se trudili i vrlo su lijepo predstavili tijek projekta i njegove rezultate u svojoj Powerpoint prezentaciji. Zaradili su glasan pljesak, a na kraju su im uručena i pismena priznanja.
 
 
 

Ivana Brlić Mažuranić - izložba u čitaonici

Nadahnuti Pričama iz davnine naše poznate književnice Ivane Brlić Mažuranić, 4. a i 4. c razred crtačkim tehnikama dočarali su lvanine bajkovite likove te, uz pomoć Mladih knjižničara i knjižničarke Željke Martan Buhin, izložbom obilježili Ivanin nadolazeći rođendan.

 

 

Festival dječje knjige

U našoj školskoj knjižnici obilježili smo pod vodstvom knjižničarke Jadranke Jelinić ovogodišnji Festival dječje knjige prigodnom izložbom o dječjoj književnosti. Prikazali smo ukratko povijest i pregled dječje književnosti, predstavili najznačajnije književne vrste, najpoznatije svjetske autore te književne nagrade za djecu. Budući da naši učenici vole čitati i rado navraćaju u našu školsku knjižnicu, pozivamo ih da prošire svoje vidike o dječjoj književnosti.

 

Veljača

Junaci Andersenovih bajki

U četvrtak, 22. veljače 2. d razred okupio se u školskoj knjižnici i uz pomoć knjižničarke Željke Martan Buhin otputovao u svijet bajki. Učenici su uočili posebnost bajki kao književne vrste, slušali zanimljivosti o poznatim bajkopiscima te potom uživali u čitanju i interpretaciji Princeze na zrnu graška. Budući da su učenici veljaču posvetili proučavanju Andersenovih bajki, nakon sata u knjižnici posvetili su se likovnom dočaravanju omiljenih Andersenovih junaka. Nastale crteže i stripove spojili smo u malu izložbu u našoj čitaonici.

Valentinovska izložba

Mladi knjižničari i profesorica Željka Martan Buhin u školskoj su čitaonici postavili izložbu ljubavne tematike. Posjetite čitaonicu i pogledajte izložbu.

Siječanj

Siječanjska kreativna izložba

Budući da je siječanj u našoj školi uvijek obojan kreativnošću i pripremama za LiDraNo, Mladi knjižničari neparne smjene s profesoricom Jadrankom Jelinić Blagec pripremili su prigodnu izložbu o kreativnosti. Mladi knjižničari parne smjene s profesoricom Željkom Martan Buhin proučavali su život jednog od najvećih genija kreativnosti, Wolfganga Amadeusa Mozarta čiji rođendan obilježavamo upravo u mjesecu siječnju. Prigodnoj mozartovskoj izložbi pridružili su se i likovni radovi naših kreativaca iz 4. a koji su pod vodstvom učiteljice Jasminke Pizzitola izradili portrete i marke s likom austrijskog skladatelja. Našu zajedničku izložbu možete pogledati u čitaonici školske knjižnice.

Prosinac

Naša božićna priča: Božićna farma

Učenici 2. c razreda zaželjeli su ove godine čuti božićnu priču koju još nitko prije njih nije pričao. Stoga su, zajedno sa svojom učiteljicom Bernardom Ursom i knjižničarkom Jadrankom Jelinić Blagecpustili mašti da ih vodi i krenuli u avanturu pisanja vlastite božićne priče. Da mašta doista može svašta, dokazali su nam naši kreativni drugaši. Isus se rodio u štalici, ali na farmi jer su neki stočari prestali biti putujući nomadi, izgradili kuću i osnovali su svoju farmu gdje su uzgajali ovce i volove. Kako priča teče dalje, možete pročitati na izložbenom panou u našoj školskoj čitaonici. Učenici su svoju priču sami i ilustrirali u tehnici kolaža, a njihovi radovi su također izloženi u školskoj knjižnici. Izložba nosi naslov Naša božićna priča: Božićna farma i možete ju doći pogledati u radno vrijeme knjižnice.

Studeni

Ivica i Marica - Bajkaonica u školskoj knjižnici

U srijedu, 22. studenoga 2017. učenici 1. a razreda u sklopu projekta Bajkaonica u školskoj su se knjižnici družili s knjižničarkom Željkom Martan Buhin koja im je ovaj put pripremila novu "bajkoposlasticu" - Ivicu i Maricu. Učenici su s pažnjom slušali bajku koju im je knjižničarka interpretativno čitala, potom su međusobno podijelili svoje dojmove, analizirali osobine i postupke likova, prepričavali najzanimljivije fabularne dijelove te za kraj izradili slatkiše kojima su ukrasili kućicu iz bajke.

 

 

Priča o gradu

Mladi knjižničari šestih razreda pripremili su izložbu posvećenu sjećanju na Vukovar. Pozivamo sve učenike, roditelje i prijatelje naše škole neka nam se pridruže na paljenju svijeća i molitvi za Vukovar u petak, 17. studenoga u 17:30 sati.

  

Pobjeda na županijskom Natjecanju u čitanju naglas

U srijedu, 8. studenoga 2017. pobjednici školskog Natjecanja u čitanju naglas Lorena Osojnik (4. c) i Valentino Hadžić (8. c) u pratnji školske knjižničarke Jadranke Jelinić sudjelovali su na županijskom Natjecanju u čitanju naglas gdje su postigli izvrsne rezultate. Valentino se čitanjem ulomka romana Mali princ plasirao na 5. nacionalno Natjecanje u čitanju naglas na kojem će u pratnji svoje mentorice Valentine Čančić sudjelovati 23. i 24. studenoga 2017. u Sisku. Čestitamo našem malom princu Valentinu i  mentorici Valentini i želimo im puno sreće u daljnjem natjecanju! Čestitamo i našoj Loreni koja se ulomkom romana Tajna ribljeg oka izvrsno predstavila na natjecanju i veselimo se njezinim daljnjim uspjesima!

 

Listopad

ŠKOLSKO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

Dragi učenici, u petak, 3. studenoga 2017. godine u 12:00 sati u našoj će se knjižnici održati školska razina Natjecanja u čitanju naglas namijenjenog za učenike od 3. do 8. razreda. Učenici koji se pokažu izvrsnima u čitanju naglas ići će na gradsku razinu natjecanja koja će se održati u srijedu, 8. studenoga u 9:00 sati u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu (Odjel za djecu i mlade). Dođite na druženje u knjižnicu i pročitajte nam svoj omiljeni ulomak! Vidimo se!

 

Crvenkapica u našoj knjižnici

U petak, 27. listopada 1. a razred započeo je s ovogodišnjim projektom Bajkaonica u školskoj knjižnici. Svoj prvi posjet knjižnici proveli su u društvu knjižničarke Željke koja im je pročitala Crvenkapicu. Učenici su s radošću komentirali doživljaje koje je u njima pobudila pročitana bajka, uživljavali se u uloge Crvenkapice i vuka koji im je poznat i iz drugih dječjih bajki, analizirali karakterene osobine likova ove bajke, protumačili pouku koju su u priči mogli prepoznati te pjevali i plesali na pjesmu o Crvenkapici. U čitaonici su potom pogledali projekciju filma Crvenkapica u verziji Zagrebačke škole crtanog filma te obojili bojanku na temu obrađene bajke.

 

Mjesec hrvatske knjige 2017.

Skupina mladih knjižničara zajedno s knjižničarkom Željkom Martan Buhin prigodnom je izložbom obilježila početak Mjeseca hrvatske knjige. Mjesec hrvatske knjige 2017., manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, svečano je otvoren 13. listopada 2017. godine. Ove je godine domaćin otvorenja bila Crikvenica, grad koji uskoro otvara novi prostor svoje gradske knjižnice. Mjesec hrvatske knjige 2017., koji se održava se od 15. listopada do 15. studenoga, posvećen je enciklopedistici, a središnja je tema i geslo ovogodišnje manifestacije Sve na jednom mjestu.

Pozivamo sve mlade ljubitelje knjige neka se uključe u Nacionalni kviz za poticanje čitanja. 

 

Radionica motivacijskog čitanja u četvrtom razredu

petak, 20. listopada učenici 4. a razreda otvorili su ovogodišnji  Mjesec  hrvatske knjige na opuštajući način. Imali smo radionicu motivacijskog čitanja uz šalicu čaja. U goste smo pozvali našu školsku knjižničarku Željku Martan Buhin. Draga knjižničarka pripremila nam je zanimljivo druženje uz književna djela spisateljice Sanje PilićSve je bilo još ljepše i ugodnije uz mirisnu, toplu šalicu čaja u kojoj smo uživali na radionici.

U uvodnom dijelu razgovarali smo o Mjesecu hrvatske knjige, Interliberu ili velikom sajmu knjiga na Zagrebačkom velesajmu koji se održava svake godine u ovo vrijeme, ali i o raznim drugim događanjima vezanim uz knjige i čitanje. Tako nas je knjižničarka podsjetila na Natjecanje u čitanju naglas koje će se održati u školskoj knjižnici 3. studenog.

Baš smo uživali slušajući o spisateljici Sanji Pilić. Naša gošća pripremila je svežanj autoričinih  knjiga. Svi smo pročitali neke od priča ili knjiga, ali smo se i dodatno zainteresirali za Pilićkina djela. Iz čitanja kraćih priča i ulomaka iz knjiga mogli smo osjetiti vedar, zabavan i humorističan duh spisateljice. 

Jako smo se smijali na priču Škola smijanja iz zbirke priča Nemam vremena te Mama friendica iz knige Zar baš moram u školu?!. Bilo je fora čuti jednu izabranu  priču za dječake i jednu za djevojčice.

Na kraju smo mogli vidjeti i kakva je Sanja Pilić uživo iz kratke snimke intrvjua sa spisateljicom i njezinim unucima. Zaključili smo da nije važno koliko godina imaš nego kakvog si duha jer, kako je rekla Sanja, u životu se treba puno smijati. Smijeh nas čini sretnima i zadovoljnima, a to Sanja Pilić svojim djelima uspijeva izazvati kod nas. Tako smo se i rastali sretni i nasmijani! Sigurno ćemo posuditi i pročitati nešto od ove vrlo osebujne spisateljice.

Zahvaljujemo se našoj školskoj knjižničarki Željki Martan Buhin na opuštajućim i ugodnim trenutcima uz knjige i čaj! Veselimo se budućim čajankama!

4. a i učiteljica Jasminka Pizzitola

 

Hrvatska narodna bajka u četvrtom razredu

U utorak, 17. listopada 2017., učenici 4. a razreda ugostili su zanimljivu gošću. Posjetila nas je školska knjižničarka Jadranka Jelinić Blagec. Knjižničarka nam je pripremila zanimljivu pripovijedaonicu  na temu hrvatske narodne bajke. Tako smo upoznali bajku Jež, kraljev zet.

Draga gošća čula je da smo oduševljeni Ivanom Brlić Mažuranić i Pričama iz davnine. Time inspirirana pripremila nam je još jednu hrvatsku bajku no onu kojoj ne znamo pravog pisca, tj.narodnu bajku ili bajku nastalu u narodu.

Na početku smo ponovili koji su elementi bajke te što je bajkovito u Šumi Striborovoj i Regoču, Ivane Brlić Mažuranić. Spomenuli smo i još neke bajke koje su ostavile jak utisak na nas.

Bili smo vrlo zainteresirani naročito kada smo vidjeli da je jedan od glavnih pripovijedača bajke lutak ježa s velikom čupavom frizurom od borovih iglica. Ježić nas je vodio kroz bajku uz pomoć pripovjedačice knjižničarke koja nas uključivala interaktivno u priču. Uživali smo u razvijanju radnje koju nam je dodatno obogatila i prezentacija s mjestima radnje i likovima. Tako smo imali potpun doživljaj.

Mogli smo oživjeti u mašti sve što smo čuli. Dobili smo inspiraciju i sami postati bajkopisci.

Zahvaljujemo se dragoj školskoj knjižničarki Jadranki Jelinić Blagec na bajkovitim trenutcima!

4. a i učiteljica Jasminka Pizzitola

Međunarodni dječji dan, 3. listopada

Učenica Lori Fuček koja je uključena u skupinu Mladi knjižničari u našoj školi uz pomoć profesorice Željke Martan Buhin izradila je plakat kojim smo obilježili Međunarodni dječji dan.

 

Rujan

Međunarodni dan mira i preporuke knjiga za čitanje

 

Skupina Mladih knjižničarki naše škole pod vodstvom profesorice Željke Martan Buhin u četvrtak, 21. rujna prigodnom izložbom obilježila je Međunarodni dan mira. Knjižničarke su ujedno uz pomoć kataloga Knjižnica grada Zagreba načinile izbor zanimljivih knjižnih noviteta kao ideju za provođenje slobodnog vremena uz knjigu. Ako i vi želite preporuku novih, zanimljivih knjiga za dodatno čitanje uz obveznu lektiru, posjetite nas u knjižnici i proučite naš izložbeni pano.

 

 

 

Dobrodošli u školsku knjižnicu!

Dragi naši učenici, dobrodošli u novu školsku godinu. Veselimo se vašem povratku u knjižnicu. Stara kineska poslovica kaže: "Ako tri dana ne čitaš knjige, tvoje riječi gube ljepotu." I ove vam godine želimo puno pročitanih knjiga i puno lijepih riječi. 

Vaše knjižničarke

 
 
TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisne poveznice
e-dnevnik

Obrazovne poveznice

Časopisi

Škole prijatelji

Dnevni tisak

Ostale poveznice

preskoči na navigaciju