preskoči na sadržaj
AKTIVNOSTI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 2019./2020.

Čarobne vrećice pričaju priču

Ukrasne papirnate vrećice bude našu radoznalost, pogotovo ako su ukrašene vlastitim crtežima učenika. A tek sadržaj…?!

Učenici 3.c razreda su, zajedno sa svojom učiteljicom Ivom Babić, odlučili na malo drugačiji način ispričati Dnevnik Pauline P. autorice Sanje Pilić.

Svatko je svoju vrećicu ukrasio nacrtavši nešto što je posebno zapamtio iz romana, a u samu vrećicu učenici su stavili predmete koji su ih podsjećali na djevojčicu Paulinu P. Tako se u vrećicama našlo i osobnih dnevnika, malih skija,… I svatko je ispričao svoju priču o predmetu kojeg je donio u vrećici.

Bilo je izuzetno zabavno i zanimljivo, a izložbu Čarobnih vrećica možete pogledati u našoj školskoj knjižnici.

 

Marko Marulić  - kamen međaš hrvatske i dio europske kulturne baštine

                 

Marko Marulić najznačajniji je hrvatski je književnik i humanist iz razdoblkja hrvatskog humanizma (15/16.st.). Zbog svog izuzetnog književnog i životnog rada smatra se ocem hrvatske književnosti. Budući da je većinu djela napisao na latinskom jeziku, najčešće se potpisivao kao Marcus Marulus Spalatensis (Marko Marulić Splićanin). U ono vrijeme bilo je uobičajeno da književnici pišu na latinskom jeziku. Marulić je napisao mnogo djela i na hrvatskom jeziku, što do tada nije bio običaj.

Obrazovanje

Završio je humanističku školu u rodnom Splitu. Pretpostavlja se da je nakon toga studirao u Padovi, koja je tada bila jedno od sveučilišnih središta u ovom djelu Europe i da je studirao pravo, ali to se ne zna sigurno. Bio je vrlo obrazovan, učen i mudar čovjek svoga vremena.

Privatni život

Rođen je u Splitu 1450. godine, gdje je i odrastao. Otac mu je bio Nikola, a majka Dobrica Alberti. Njegova obitelj bila je plemićka s obje roditeljske strane. Obiteljsko prezime bilo im je Pečenić (ili Pecenić), ali su ga, po tadašnjem humanističkom običaju, latinizirali u Marulus tj. Marulić.

Marko Marulić bio je najstariji, a imao je još petero braće i dvije sestre. Njegov način života neki su opisivali kao raskalašeni, ali neki izvori kažu da je živio veoma skromno. Ipak, zna se da je za života uvelike pomagao hrvatskim knezovima u borbi protiv Turaka, tadašnjih najvećih neprijatelja Dalmacije.

Marulić je dio života proveo na Šolti, te je s vremena na vrijeme putovao u Rim u i Veneciju. Za života je Marulić prijateljevao s mnogim značajnim ličnostima toga doba. Umro je 1524. godine u rodnom Splitu.

Posao

Osim što se bavio književnošću i pisanjem, Marko Marulić bio je i ispitivač te notar, tj. bilježnik. U arhivama su pronađeni dokumenti u kojima se Marulić spominje kao gradski sudac, svjedok, tužitelj, izvršitelj oporuke i zastupnik u parnicama, što je potvrda da se bavio pravničkim poslovima.

Najznačajnija postignuća

Zbog njegovih književnih radova koje je pisao i na hrvatskom jeziku, Marulića se i danas naziva ocem hrvatske književnosti. Bio je pjesnik, a nazivali su ga učenim pjesnikom i kršćanskim pjesnikom – lat. poeta doctus i poeta christianus.

Njegovo najznačajnije djelo za hrvatsku književnost zasigurno je Judita, djelo  o starozavjetnoj junakinji Juditi i veoma je važno, između ostaloga, i zbog toga što to prvo književno djelo na hrvatskom (i čakavskom) jeziku. Ovaj ep napisan je 1501. godine, a objavljen dvadeset godina kasnije. Sastoji se od 2126 rimovanih dvanaesteraca i preveden je na mnoge svjetske jezike. Ovo je djelo navijestilo jedinstvo hrvatskoga jezika, a najveća je vrijednost spoznaja da je Marulić u hrvatski jezik prenio europski pjesnički standard.

Osim ovog djela, danas se jednim od najpoznatijih Marulićevih djela na latinskom jeziku smatra Davidijada, junačko-povijesni ep s religioznim značajkama posvećen starozavjetnom kralju Davidu. Napisan je u 14 knjiga i sastoji se od 6765 stihova.

Jedno od njegovih najprevođenijih djela na latinskom je zbirka Pouke za čestit život po primjerima svetaca iz 1498. godine, napisana u 6 knjiga. Ova zbirka sadrži priče, anegdote, religiozne i moralne poduke inspirirane Biblijom. Zbirka je već za Marulićeva života bila prevođena na mnoge svjetske jezike, među kojima je i japanski te se tiskala čak šezdeset puta, od kojih su četiri bila za Marulićeva života.

Značajno je i njegovo djelo Evanđelistar, također moralistička rasprava napisana u sedam knjiga. Napisana je oko 1480. godine i tiskana preko šezdeset puta. Marulić je bio veliki borac protiv Turaka, a borbe Hrvata s tim neprijateljem opisao je u svojoj poznatoj pjesmi Molitva suprotiva Turkom.

Zanimljivo je da se Maruliću pripisuje osmišljavanje i prva upotreba riječi “psihologija”. Njegov se lik također nalazi na hrvatskoj novčanici od 500 kn. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji oko dva desetljeća priprema se dokumentacija kojom bi se pokušalo dokazati da je bio osoba svetoga života.

Judita Marka Marulića, predstavljena je u sklopu predstavljanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao knjižnice mjeseca na portalu Europske knjižnice.

 

Književna djela za čitanje - obavijest

Dragi učenici, na sljedećoj poveznici možete čitati književna djela u cjelovitom obliku, odnosno preslušavati ili pregledavati multimediju vezanu uz neko književno djelo:

https://lektire.skole.hr/. Sadržaju se može pristupiti svojim AAI@Edu.hr elektroničkim identitetom ili (besplatnom) registracijom novog korisničkog računa eLektire.Knjige možete čitati online u Web, PDF i Pub formatu, na različitim uređajima. Dostupni naslovi imaju i dodatne sadržaje: motivaciju prije čitanja, metodički instrumentarij, poticaje za daljnji rad. Dostupno je tridesetak zvučnih knjiga, a za 52 književna djela postoje i kvizovi. Detaljne informacije o mogućnostima koje nudi ovaj portal dostupne su na sljedećim poveznicama:

https://lektire.skole.hr/stranica/e-lektire-e-skole

https://lektire.skole.hr/napomene/najcesca-pitanja-faq

 

Knjižnična građa u digitalnom obliku dostupna je i u našoj digitalnoj knjižnici na sljedećoj poveznici:

http://os-luka-sesvete.skole.hr/knjiznica/digitalna_knji_nica

Uživanje u čitanju žele vam vaše knjižničarke Jadranka i Željka.

 

Pale i mali princ postali su prijatelji

Učenici 1. c razreda su, zajedno sa svojom učiteljicom Evom Jošić Zovko, u petak 13. ožujka bili u našoj školskoj knjižnici gdje su pogledali crtani film Pale sam na svijetu. Film je snimljen prema istoimenoj priči koju su nedavno čitali za lektiru. U razgovoru s knjižničarkom Jadrankom Jelinić Blagec zaključili su da se dječak Pale osjećao jako osamljeno. Zatim ih je knjižničarka Jadranka upoznala s još jednom bajkom i njezinim glavnim likom, Malim princom koji je također živio sam na svojoj planeti sa svojom ružom. Kada je upoznao i druge stanovnike ostalih asteroida, koji su također živjeli sami, odlučio se sprijateljiti sa svima njima. Svi su oni naučili dijeliti radost zajedništva i prijateljstva. Učenici su zaključili da nije dobro biti sam i osamljen.

Zatim su nacrtali svoje doživljaje priče za izložbu u našoj školskoj knjižnici.

 

Zoo oglasi

Učenici 2. b razreda i učiteljica Valentina u petak, 6. ožujka pozvali su knjižničarku Željku Martan Buhin na još jedno druženje za vrijeme produženoga boravka. Ovoga puta razgovarali smo o najdražim životinjama i životinjskom carstvu. Knjižničarka je pročitala šaljivu priču Zoo oglasi (S. Veronek Germandik) u kojoj životinje pišu oglase i traže led, vlasnika, cipele i svašta nešto neobično. Nakon što smo se dobro nasmijali slušajući oglase, učenici su nešto ispričali o svojoj najdražoj životinji i osmislili vlastiti šaljivi oglas. Na kraju smo oslikali životinje i njihove oglase. U nastavku se nalaze fotografije na kojima možete pogledati zoo oglase 2.b razreda. Svakako vam preporučamo da ovu kratku i šaljivu priču pročitate i osmislite svoj oglas! 

Nikola Tesla – čovjek koji je vidio budućnost

Grupa mladih knjižničara je, uz pomoć knjižničarke Jadranke Jelinić Blagec proučavala biografiju našeg i planetarno najpoznatijeg istraživača, izumitelja i znanstvenika.

Rođen je u Smiljanu u drugoj polovini 19. st. a umro je u New Yorku na razmeđi 20. st. Svojim genijalnim i vizionarskim umom i intelektom Tesla je bio daleko ispred svoga, a u nekim svojim predviđanjima i ispred našeg vremena. S njegovom bogatom znanstvenom i ljudskom biografijom možete se upoznati na izložbi u našoj školskoj knjižnici.

Bajkaonica u drugim razredima

Dragi naši, jeste li čitali priču o velikom kralju koji se bojao običnog mraka? Što li je učinio? Je li ikome rekao da se boji mraka? Možda je izumio neki stroj protiv mraka?! Nećemo vam otkriti, nego vam preporučamo da ju sami pročitate.

Knjižničarka Željka posjetila je učenike 2. a i 2. c razreda tijekom produženog boravka i pročitala im zanimljivu priču Kralj koji je zabranio mrak spisateljice Emily Haworth-Booth. Priča je potaknula učenike na razmišljanje o tome kako se sa vlastitim strahovima treba suočiti, ali i o promjenama koje bi uveli u svijetu da su i sami kraljevi i kraljice. Svoja razmišljanja učenici su pretočili u tekst i sliku te je tako nastala izložba. Dođite do čitaonice i pogledajte njihove radove!

Uz čaj o šeširima...

U petak, 14. veljače 2020. knjižničarka Željka Martan Buhin ugostila je 4. e razred na druženju uz čaj u školskoj čitaonici. Tema valentinovske čajanke bila je priča o šeširima, njihovom nastanku i povijesti. Razgledavajući povijesne fascinatore i panama šešire na prezentaciji te isprobavajući šešire koje je knjižničarka posudila iz bakinog ormara, učenici su spojili zabavu i nova znanja. Istovremeno, uživali su u keksićima i voćnom čaju kojeg su zasladili domaćim medom, poklonom učenika Valentina koji nam je zasladio svoj imendan.

 

Karel Čapek – 130 godina rođenja

Grupa mladih knjižničara je s knjižničarkom Jadrankom Jelinić Blagec obilježila prigodnom izložbom 130. rođendan najpoznatijeg češkog pisca za djecu 19. stoljeća. I danas je u popis lektire uvrštena njegova glasovita Poštarska bajka, u kojoj čitamo o noćnim dogodovštinama poštara Kolbabe i bradatih šumskih patuljaka koji su poštara naučili kako su pisma puna ljubavi topla na dodir, a sva su ostala hladna dok ih patuljci dodiruju. Nije dugo trebalo da i Kolbaba usvoji tu sposobnost razlikovanja pisama jer – ljubav uvijek i svugdje ima prednost i sve pobjeđuje.

Prema drugoj Čapekovoj bajci Dašenjka ili život šteneta snimljen je i crtani film, a s bratom Jozefom napisao je i Pripovijetke o psiću i mačkici.

Više o bogatom opusu ovog osebujnog i plodonosnog dječjeg pisca možete pogledati na izložbi u školskoj knjižnici.

4. e na čajanci u školskoj knjižnici

U četvrtak, 30. siječnja 4. e razred, čija je učionica smještena uz školsku knjižnicu, jutro je proveo u opuštajućoj atmosferi. Prizvani mirisom šumskih bobica koji se širio prostorom čitaonice, učenici su se s radošću smjestili u čitaonički prostor, a na klupe poredali svoje šalice nestrpljivo iščekujući mirisne kapljice toplog, slatkog napitka. Čekajući tako da se u šalicama ohladi čaj kojim ih je netom prije poslužila knjižničarka Željka, učenici su uživali u legendi o podrijeklu čaja, pričama o običajima ispijanja čaja u različitim kulturama te otkrili ljekovita svojstva ovog napitka kojeg posebice konzumiramo u vrijeme studeni ili prehlade. Kako bi čajanka bila potpuna, nisu izostali ni fini keksići. Veselimo se ponovnom druženju u školskoj knjižnici, a kamo će nas priča uz čaj sljedeći put odvesti, jedva čekamo saznati.

 

Uz čaj o omiljenim knjigama

Da knjižnica nije samo mjesto na kojem se posuđuju i vraćaju knjige, uvjerili smo se mi - učenici 2. b razreda u petak, 24. siječnja u vrijeme produženoga boravka. Knjižničarka Željka Martan Buhin za nas je organizirala pravu pravcatu čajanku!

Svi zajedno okupili smo se u prostoru školske čitaonice i udobno se smjestili. Knjižničarka je pripremila topao, ukusan i mirisan voćni čaj i ulila ga u naše omiljene šalice koje smo za ovu prigodu brižljivo ponijeli od kuče. Učiteljica Valentina podijelila je keksiće koji su zasladili druženje, a svatko od nas donio je i svoju najdražu knjigu. Izmjenjivali smo se na posebnoj čudesnoj fotelji, gdje smo jedni drugima čitali kratke ulomke, ispričali zašto nam je baš ova knjiga najdraža i zašto bi ju naši prijatelji svakako trebali pročitati. Bilo je tu svega: od stripova, bajki, šaljivih priča i slikovnica, sve do pravih dugačkih romana. Na kraju je svatko od nas upamtio barem jedan naslov koji će (kako se učiteljica i knjižničarka nadaju) posuditi u knjižnici i pročitati.

Toliko nam se svidjelo da smo već dogovorili iduću čajanku! 

Topli pozdrav šalje 2.b!

 

Budalaste priče u 2. b

Dragi čitatelji, jeste li ikada čuli za knjigu Budalaste priče? Ne šalimo se, ta knjiga zaista postoji!

Naša draga knjižničarka Željka Martan Buhin posjetila nas je u petak, 17. siječnja i pročitala nam nekoliko priča. Kako i sam naziv knjige kaže, priče su smiješne, neobične, zabavne, lude i – budalaste. Preporučamo vam da se i sami u to uvjerite tako da pročitate barem nekoliko priča, vrlo su kratke pa vam neće trebati puno vremena. Da bi knjižničarka mogla pronaći pravu knjigu, recite joj da je autor Kestutis Kasparavičius (autor je iz Litve i zaista se tako zove smiley) .

Za kraj, pogledajte naše ilustracije priča koje smo slušali (Tri knjigeLjubavna pričaKlub ljubitelja čajaSirPrepirka i Leteće knjige).

Puno pozdrava od učenica, učenika i učiteljice iz boravka 2.b razreda!

17. siječnja - rođendan umjetnosti

U petak, 17. siječnja u našoj smo knjižnici obilježili rođendan umjetnosti. Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina.

Za tu su prigodu učenici 4. e razreda, Mladi knjižničari, učiteljica Mirna i knjižničarka Željka udružili snage i nastala je fantastična  izložba likovnih radova u našoj čitaonici. Navratite!

 

 

 

Patuljci iz zimske priče...

Mladi knjižničari parne smjene zajedno s voditeljicom Željkom istraživali su podrijetlo patuljaka koji krase brojne izloge u ovo božićno vrijeme, ali ono što nam je još zanimljivije, pojavljuju se u brojnim zimskim pričama i starim legendama. Osim podrijetla ovih patuljaka, zanimali su nas i običaji uz koje ih se povezuje. Svoja smo saznanja pridružili simpatičnim bradonjama iz naše mašte te vam našom izložbom svima poželjeli Sretan i blagoslovljen Božić!

 

Izgubljeni božićni darovi stigli su na pravu adresu

Učenici 3.c razreda su zajedno sa svojim učiteljicom Anom Šubić došli su u našu knjižnicu na božićnu bajkaonicu. Pozvali su ih sović Luka i knjižničarka Jadranka Jelinić Blagec. Oni su prije nekoliko dana ugostili Lukinog prijatelja sovića Janka koji im je ispričao lijepu božićnu priču, a zabilježila ju je književnica Nada Iveljić. Priča se zove Izgubljeni božićni darovi. Trećaši su u likovnoj radionici na svoj način ilustrirali priču, a njihove radove možete pogledati na izložbi u našoj školskoj knjižnici pod nazivom Božićni darovi.

 

 

Mladi knjižničari na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja

Mladi knjižničari naše škole i ove su godine aktivno sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja, a kao nagradu za svoj trud u pratnji školske knjižničarke Željke Martan Buhin prisustvovali su završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2019. održanoj u četvrtak, 14. 11. 2019. u 12:00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici Zagrebu gdje su javno izvučene i dodijeljene nagrade nekima od pobjednika kviza. Pobjednica kviza iz naše škole je učenica Dora Letonia iz 6. c razreda.
 

 

 

 

3. mjesto na Županijskom natjecanju u čitanju naglas

U petak, 8. studenoga 2019. učenice Angela Cirimotić (4. d) i Mendi Manda Barišić (8.d) u pratnji školske knjižničarke Jadranke Jelinić Blagec bile su na županijskoj razini Natjecanja u čitanju naglas koje se održalo na Dječjem odjelu zagrebačke Gradske knjižnice. Angela i Mendi na natjecanju su se, među brojnim čitačima, istaknule svojom sigurnošću i dobro pripremom, a posebno nas je razveselilo treće mjesto koje je čitanjem ulomka iz romana Čuj, Pigi, zaljubila sam se osvojila naša Mendi. Čestitamo Mendi i njezinoj mentorici Marini Rezo!

 

Školsko natjecanje u čitanju naglas - rezultati

U četvrtak, 17. listopada  u prostoru školske čitaonice održano je Školsko natjecanje u čitanju naglas za učenike od 4. do 8. razreda. Natjecatelji su predstavljali knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja i profesora mentora ili školskih knjižničarki.

Na natjecanje se prijavilo ukupno 40 učenika naše škole. U mlađoj kategoriji u kojoj su sudjelovali učenici 4. i 5. razreda prvo mjesto osvojila je učenica 4. d razreda Angela Cirimotić, a u starijoj kategoriji učenika od 6. do 8. razreda pobijedila je učenica 8. d razreda Mendi Manda Barišić.

U stručnom povjerenstvu koje je odlučilo o pobjednicima bile su profesorice hrvatskog jezika Marina Rezo, Irena Ivančić i Ana Kazija Rajič te školska knjižničarka Željka Martan Buhin.

Ovim putem zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju i velikom odazivu, a posebno čestitamo pobjednicama Angeli i Mendi kojima je naša ravnateljica Marina Sabolović za uspomenu na ovaj divan školski događaj darovala knjige.

Svim našim učenicima koji su sudjelovali i pokazali iznimnu vještinu čitanja želimo još mnogo pročitanih knjiga i lijepih trenutaka provedenih s knjigom.

Mjesec hrvatske knjige

Mladi knjižničari vođeni profesoricom Željkom Martan Buhin izradili su plakate i 15. listopada u školskoj čitaonici postavili izložbu povodom Mjeseca hrvatske knjige. Kao pravi knjigoljupci, veselimo se svim aktivnostima i radionicama koje nam donosi ovaj poseban mjesec. 

Leteći glasovir

Jeste li znali da ove godine obilježavamo 310. godina od nastanka prvog glasovira? Taj svima poznati instrument prvi je puta napravljen davne 1709. godine. Tim povodom učenici 2. b razreda sa svojim su učiteljicama istraživali što je to glasovir, koji su njegovi dijelovi, kako proizvodi zvuk i ostale zanimljivosti. Kako ne bi sve ostalo samo na razgovoru, učenici su slušali razne skladbe, moderne i klasične, svirane na glasoviru, ali i na drugim srodnim instrumentima, kao što je klavičembalo. Učenici su rekli kako im glazba nastala na glasoviru odgovara pa smo se složili da ćemo je slušati kada nešto radimo, primjerice na likovnome. Na jednome takvome satu nastali su i likovni radovi koje možete vidjeti na slikama, a nazvali smo ih Ludi glasoviri. Da zaokružimo priču o glasovirima posjetila nas je knjižničarka Željka Martan Buhin, koja je pročitala priču Leteći glasovir autorice Željke Horvat Vukelja. Ponovili smo što su to glavni i sporedni likovi te koji je redoslijed događaja u priči i pritom se ugodno proveli i dobro zabavili. Hvala knjižničarki!

Učenici 2. b i učiteljice

 

Školsko natjecanje u čitanju naglas

Dragi učenici, 17. listopada u 12:20 sati u čitaonici naše školske knjižnice održat će se školsko natjacanje u čitanju naglas. Učenici se natječu u dvije kategorije: mlađoj (3., 4. i 5. razredi) i starijoj (6., 7. i 8. razredi). U natjecanju mogu sudjelovati svi ljubitelji knjige i čitanja, a dodatne obavijesti o samome natjecanju možete saznati od vaših profesorica Hrvatskoga jezika i u našoj školskoj knjižnici. 

TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisne poveznice
e-dnevnik

Obrazovne poveznice

Časopisi

Škole prijatelji

Dnevni tisak

Ostale poveznice

preskoči na navigaciju