preskoči na sadržaj
AKTIVNOSTI U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI 2020./2021.

Mudrositnice za lipanj: Život je lijep! Živi ga!

 

Bajkaonica u 1.d razredu

Učenici 1. d razreda u boravku su sa školskom knjižničarkom Jadrankom Jelinić Blagec i svojom učiteljicom Marijanom Delač u okviru ovogodišnje Bajkaonice ugostili jednoga – ježa! Jež je zapravo bio prerušeni princ, najljepši mladić u kraljevstvu koji je spasio život kralju i zauzvrat dobio kraljevnu za ženu. Tako je jež postao kraljev zet, što je ujedno i naslov ove narodne bajke.

I ova bajka, kao i sve bajke, završava sretno, a učenici su sretan kraj pretočili u crteže koje smo prikazali na izložbi u našoj knjižnici.

 

Mudrositnice za svibanj: Dobrota oplemenjuje ljude

Dan planeta Zemlje (22. travnja)

Mladi knjižničari obilježili su dan planeta Zemlje promišljanjem o važnosti očuvanja Zemlje te izradom plakata s prigodnim ekološkim porukama.

Mudrositnice za travanj - SRETAN USKRS!

Mudrositnice za ožujak: Proljeće diše u meni

Aktivnosti Mladih knjižničara u ožujku

Učenice 5. e razreda koje pohađaju izvannastavnu aktivnost Mladi knjižničari zajedno s profesoricom Željkom Martan Buhin izradom prigodnih plakata obilježile su Međunarodni dan rijeka i Dan broja pi.

Ususret novoj lektiri Dnevnik Pauline P.

Kraj radnog tjedna nije mogao biti bolji i ugodniji uz susret s našom školskom knjižničarkom Željkom Martan Buhin. Draga knjižničarka posjetila nas je u petak, 26. veljače kako bismo razgovarali o dnevnicima. Upravo nam je dnevnik na redu za čitanje nove lektire. Radi se o Dnevniku Pauline P., spisateljice Sanje Polak.

Knjižničarka nam je pročitala ulomak iz romana Kako smo od bankrota spasili mamu i tatuDamira Mađarića u kojem pas Lori piše šaljivi dnevnik. Pričali smo o tome što je dnevnik, doznali naslove ostalih dnevnika kao što su Moj sekin školski dnevnik, Zorana Pongrašića, Dnevnik jedne durilice, Emme Kallok. Serijal Gregov dnevnik, Jeffa Kinneya svima nam je poznat, a neki su pročitali i sve dijelove ovog popularnog dnevnika za djecu. Neki od nas i sami pišu dnevnik te su iznijeli svoja promišljanja. 

Knjižničarka nam je otkrila da osim lektirnog naslova Dnevnik Pauline P., postoje i drugi nastavci o dogodovštinama djevojčice Pauline P.. Također je zanimljiv podatak da je spisateljicu nadahnula njezina kći Paulina za pisanje istoimenog serijala.

Na samom kraju pogledali smo dokumentarni film o osebujnoj spisateljici, autorici, urednici dječjeg časopisa Prvi izbor, učiteljici, TV učiteljici, Sanji Polak.

Zaključili smo da je čitanje jako važno za naše mentalno zdravlje, ali da je važno i redovito se gibati i boraviti na svježem zraku. Do idućeg susreta sa školskom knjižničarkom možda još netko od nas započne pisati svoj dnevnik.

Hvala dragoj školskoj knjižničarki Željki na gostovanju i trudu!

Učenici 3.a s učiteljicom

MUDROSITNICE ZA VELJAČU

 

MUDROSITNICE ZA SIJEČANJ

 MUDROSITNICE ZA PROSINAC

ANĐELI U RADOSNOM IŠČEKIVANJU

Učenici 1. a razreda u boravku su poslušali priču U božićnoj radionici te, inspirirani slikovnicom, crtali i slikali male marljive anđele. Zaposlene anđele preuzele su mlade knjižničarke i spojile ih u prekrasnu izložbu u prostoru naše čitaonice. Neka nam iščekivanje Božića svima bude radosno!

Mali, ali veliki

MALI PISCI – TVOJOJ MAŠTI NEMA KRAJA I U SVEMU OKO SEBE VIDIŠ  DOBRU PRIČU? 

Uživaš pisati sastavke, izmišljati priče, sastavljati rečenice? Napiši svoju najbolju  priču, pokaži svoj talent i veliko srce. Budi pisac i pridruži nam se u humanitarnoj  akciji gdje djeca stvaraju velika čuda! 

MALI SLIKARI – U RUCI UVIJEK IMAŠ BOJICE, FLOMASTERE ILI SLIKARSKI  PRIBOR?

Slikanje je tvoja stvar! Tempere, bojice, flomasteri uvijek su u tvojim spretnim  rukama. Na papiru stvori neodoljivu kreaciju, pokaži talent i veliko srce. Budi slikar  i pridruži nam se u humanitarnoj akciji gdje djeca stvaraju velika čuda! 

MALI PJESNICI – ŽIVOT JE PJESMA, A STIHOVI RADOST? 

Voliš pjevati, sklapati stihove i recitirati? Napiši pjesmu, pokaži talent i veliko srce.  Budi pjesnik i pridruži nam se u humanitarnoj akciji gdje djeca stvaraju velika  čuda! 

 
Više o projektu ovdje.  
 

Lude dvadesete – prije sto godina

Učenici osmih razreda su uz pomoć školske knjižničarke Jadranke Jelinić i svoje profesorice povijesti Silvije Štritof istražili kako se živjelo dvadesetih godina dvadesetog stoljeća – dakle, prije sto godina. I naravno, napravili su PP prezentaciju usporedivši ga sa našim dvadesetim godinama .

Bilo je to vrijeme oporavka nakon Prvog svjetskog rata, ljudi su postali opušteni i kreativni. To je vrijeme istraživača nepoznatih krajeva i kultura na planeti koje nam je darovalo braću Seljan i Dragutina Lermana.

Bilo je to vrijeme i početka hrvatskog sporta, osobito nogometa i najpoznatijeg hrvatskog kluba HAŠK Građanskog, preteče Dinama, zatim košarke te hokeja na ledu u Zagrebu.

Umjetnost i kultura, glazba (to je vrijeme jazza) i književnost je vrijeme romantizma u Hrvatskoj.

Modu je obilježila Coco Chanel koja se izborila za građansko odijevanje žene nasuprot ranijim, ukočenim korzetima. Žene se odijevaju elegantno i ležerno, a tada je počeo izlaziti i prvi, i danas najpoznatiji modni časopis Vouge koji još izlazi.

U to doba najpopularniji ples je charleston – sve je veselo i ispunjeno uživanjem u životu.

Učenici su napravili PP prezentaciju koju je, zbog epidemioloških razloga, prof. Štritof predstavila u svim osmim razredima.

  

 

 
Uspjeh na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja
Učenik Karlo Cvrtak, mali knjižničar iz 6. b razreda riješio je pod mentorstvom knjižničarke Jadranke Jelinić Blagec Nacionalni kviz za poticanje čitanja i osvojio drugo mjesto te je kao nagradu dobio Tečaj brzog čitanja.
Hrvatska televizija je u našoj školskoj knjižnici u petak, 13. studenoga snimila prilog s Karlom koji je emitiran u večernjem Dnevniku u 19 sati.
Čestitamo Karlu na vrijednom istraživačkom radu i ugodnom razgovoru pred kamerama HTV-a!
 
 

Svijeća za Vukovar

Mladi knjižničari neparne smjene likovno-literarnom izložbom obilježili su Dan sjećanja na Vukovar.

Mudrositnice za studeni

Mudrositnice za listopad

 

Uvod u čitanje dnevnika

U četvrtak, 1. listopada 3. d razred ugostio je knjižničarku Željku Martan Buhin. Tema druženja bili su dnevnici. Osim što su učenici poslušali uvod romana Kako smo od bankrota spasili mamu i tatu u kojem pas Lori piše dnevnik, učenici su imali priliku vidjeti i Dnevnik pametne torbe kojeg su zajedničkim snagama pisali njihovi prethodnici iz prijašnjih generacija u sklopu projekta provedenog u školskoj knjižnici. Poslušavši različita duhovita promišljanja svojih vršnjaka o knjigama, čitanju i obitelji, i sami su poželjeli voditi jedan takav dnevnik. Razgovor o dnevnicima zapravo je uvod u lektiru Dnevnik Pauline P. koju će učenici 3. d razreda čitati u listopadu, a koliko je zanimljiva autorica samog dnevnika učenici su zaključili tijekom gledanja kratkog dokumentarnog filma o Sanji Polak.

 

Međunarodni dan mira u 3.d

U ponedjeljak, 21. rujna učenici 3. d razreda i učiteljica Zdravka Hladki u suradnji s knjižničarkom Željkom Martan Buhin obilježili su Međunarodni dan mira. Svojim asocijacijama o miru i porukama koje su ispisivali na šarene papirnate ručice podsjetili su nas kako nam je za sreću svima potreban mir,  a možemo ga pronaći u obitelji, odmoru, čitanju, glazbi i druženju s prijateljima. Izložba učeničkih radova nalazi se u školskoj čitaonici.

 
 
 
 
 
Dragi naši učenici!
Od prošle školske godine družimo se u našoj knjižnici i na ovaj način - elektroničkim putem. 
Od ove školske godine zajedno ćemo podijeliti zrnca mudrosti sabrana u Malim eko kalendarima koji izlaze već dvadesetak godina.
 
RUJAN - Škola i školski izazovi
* Nitko ne može uspjeti ako se nije trudio.
* Stjecanje znanja leži u istraživanju i učenju
* Uči se boriti s poteškoćama
* Što naučiš, provedi u djelo
* Uči prihvaćati teškoće - one te mogu ojačati
* Dok negativno misliš - slabe tvoje sposobnosti
* Ako hoćeš, možeš...!
* Uči, vježbaj, usvajaj!
* Svaki problem ima svoje rješenje
* Dovrši započeto!
 
Svakog mjeseca dijelit ćemo zajedno s vama nove  mudre izreke - možda vam se koja od ovih mudrositnica posebno svidi - nacrtajte ili napišite nešto i pošaljite nam na mail: oslukaknjiznica@gmail.com
Vaše ćemo pjesmice, sastave ili crteže objaviti na zajedničkoj izložvi na kraju školske godine.
 
Vaša školska knjižničarka
Jadranka Jelinić Blagec
Tražilica



Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisne poveznice
e-dnevnik

Obrazovne poveznice

Časopisi

Škole prijatelji

Dnevni tisak

Ostale poveznice





preskoči na navigaciju