preskoči na sadržaj
Obilježen Hrvatski olimpijski dan u OŠ Luka Sesvete

Prije točno 30 godina, na današnji dan utemeljen je Hrvatski olimpijski odbor (HOO). Povodom obilježavanja okruglih tri desetljeća djelovanja najvišeg nevladinog nacionalnog športskog tijela, pripremljene su aktivnosti u našoj školi kako bi se adekvatno proslavio između ostalog i Hrvatski olimpijski dan. Tom manifestacijom promiče se važnost bavljenja sportskom aktivnošću, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima koje su temeljne sastavnice olimpijskog djelovanja.

 

 

Fotografija 1: Grupna fotografija učenika 8.a razreda 

 

Na satima TZK, učitelji Đina Brlečić i Lucas Šaravanja upriličili su teorijsko – praktično predavanje o olimpizmu kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini. Učenici su saznali mnoge zanimljivosti i pojedinosti o antičkim, ali i ponovnoj uspostavi modernih Olimpijskih igara. U daljnjem tekstu prenosimo pojedinosti sa sata i neke zanimljivosti o OI.

[Jeste li znali?]

Olimpijada je četverogodišnji period koji započinje Olimpijskim igrama, a završava početkom sljedećih Igara. Tako su recentno završene Olimpijske igre u Tokiju, bile Igre XXXII. Olimpijade. Dakle, sportaši se ne natječu i ne osvajaju medalje na Olimpijadi, već na Olimpijskim igrama!

Na proslavi HOD-a sudjelovalo je ukupno 9 razreda i oko 200 učenika. U glavnom dijelu satu učenici su se okušali u elementarnim štafetnim igrama sastavljenima od atletskih disciplina – trčanja, skokova i bacanja. Baš onako, kako su to radili i drevni Grci! Svi učenici pokazali su vrlo visoku razinu entuzijazma, međusobne podrške i fair – play-a. Kao šlag na tortu, za dio učenika bio je pripremljen kviz znanja u kojem su dječaci odmjerili snage protiv djevojčica.

 

Fotografija 2: Grupna fotografija učenika 8.d razreda

 

[Jeste li znali?]

Olimpijsko je geslo – Citius, altius, fortius!, odnosno Brže, više, jače! Uzimajući u obzir situaciju vezanu uz pandemiju uzrokovanu virusom COVID-19, Japanci su modificirali olimpijsko geslo za potrebe Igara u Tokiju – Brže, više, jače, zajedno!

Za kraj, izražavamo nadu da će obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana postati tradicija u našoj školi koju trebamo njegovati kako bismo iskonski promicali sve one pozitivne vrijednosti koje proizlaze iz olimpijskog pokreta.

 

Tekst pripremili: Đina Brlečić i Lucas Šaravanja

Objavljeno: 10.9.2021.

TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisne poveznice
e-dnevnik

Obrazovne poveznice

Časopisi

Škole prijatelji

Dnevni tisak

Ostale poveznice

preskoči na navigaciju