preskoči na sadržaj
 

Listopad 2014.

Treći razredi su u listopadu u našoj školskoj knjižnici uz pomoć naše knjižničarke Željke Martan Buhin stekli nova znanja o knjigama. Naučili su koji su dijelovi svake knjige, koji  ljudi sudjeluju u nastanku knjiga, kako izgleda put knjige od njezina autora pa sve do čitatelja te su se naučili snalaziti u enciklopediji. Rješavali su nastavne listiće, pronalazili nove činjenice u enciklopedijama te se prepuni dojmova i s mnogo novog znanja  u svojim glavicama zadovoljno vratili do svojih učionica.

Mjesec hrvatske knjige

Učenice koje polaze skupinu Mladi knjižničari izradile su izložbeni pano povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige i nadolazećeg Međunarodnog dana tolerancije.

Priprema igrokaza Od korice do police

Skupina Mladih knjižničara (Marija Ačkar, Lucija Benković, Ivana Čamber, Marina Filipović i Nika Poslek) pod vodstvom profesorice Željke Martan Buhin tijekom mjeseca listopada marljivo je uvježbavala tekst za igrokaz Od korice do police i pripremala potrebne rekvizite kako bi svojim nastupom poželjela veliku dobrodošlicu našim đacima prvacima koji su svoje prvo druženje s knjižničarkom i Mladim knjižničarima zakazali u mjesecu studenom.

 

Studeni 2014.

Odlazak Zvonimira Baloga

2. studenog 2014. u 83. godini napustio nas je Zvonimir Balog, najnagrađivaniji dječji pisac. 

Pjesnik, prozaik, slikar, kipar i ilustrator, Zvonimir Balog stvorio je impozantan opus od sedamdesetak knjiga za djecu i odrasle. Autor je slikovnica, zbirki pjesama, priča, eseja, romana, aforizama, dramskih tekstova, scenarija i dviju antologija.

U teoriji književnosti i književnoj kritici smatra se utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije, tvorcem nonsensa i osebujna humora. Prema ostvarenom opusu, originalnosti i književnoj vrijednosti prvo je ime hrvatske književnosti za djecu i mladež. Njegove pjesme i prozu karakteriziraju igre riječima, slogovima, glasovima, etimologijom, slikama i značenjima.

Mnoge će ga generacije pamtiti po zbirkama pjesama "Male priče o velikim slovima (1970.), "Nevidljiva Iva" (1970.), "Pjesme sa šlagom ili šumar ima šumu na dlanu" (1975.), "Jednožeki Ok" (1981.), "Veseli zemljopis" (1983.), "Bijesne gliste" (1989.) ili "Pusa od krampusa" (1993.).

Napisao je i nekoliko knjiga dječje proze ("Ja magarac" (1973.), "Zeleni mravi" (1977.), "Bonton" (1986.), roman "Bosonogi general" (1988.) te "Male ljudetine, hrvatske stilske vježbetine" (1993.).

Osim za djecu, pisao je i za odrasle ("Ekvilibrij", 1986., "Riba na biciklu", 1977., "Šus zvijezda", 1997.) te humorističku i satiričku prozu ("Pogled na Zemlju", 1988.).

Više od četvrt stoljeća njegove su knjige na popisu obavezne školske lektire, djela su mu zastupljena u antologijama za djecu i odrasle, a mnoge njegove pjesme su uglazbljene.

Najnagrađivaniji dječji pisac, Zvonimir Balog šest puta je dobio Nagradu Grigor Vitez (Zagreb), četiri puta Nagradu Ivana Brlić-Mažuranić (Zagreb), dva puta jugoslavensku nagradu Mlado pokolenje (Beograd), nagradu Zmajevih dečjih igara (Novi Sad), Nagradu Mali princ (Tuzla) za najbolju knjigu u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori i Nagradu Kiklop (Pula) za knjigu godine.

Dobitnik je Goranove plakete za pjesništvo i Nagrade Visoka žuta žita za trajni doprinos hrvatskoj književnosti. Dobitnik je međunarodne nagrade, diplome IBBY Honour List (Časna lista IBBY-a) 1996. godine za knjigu poezije "Pusa od Krampusa". Za ukupno djelo odlukom Predsjednika Republike odlikovan je redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Godine 2002. bio je nominiran za najveću svjetsku nagradu za dječju knjigu, Andersenovu nagradu, a 2003. za Astrid Lindgren Memorial Award for Literature koju je u spomen na veliku spisateljicu ustanovila švedska vlada.

Kao likovni umjetnik i ilustrator svojim je slikama, crtežima i skulpturama sudjelovao na pedesetak izložbi i dvadesetak bijenala i trijenala u zemlji i inozemstvu.

Književno djelo Zvonimira Baloga poznato je i čitateljima izvan Hrvatske, a tekstovi su mu prevedeni na dvadeset jezika. Najznačajniji je prijevod "Bontona" na engleski jezik u izdanju Društva hrvatskih književnika pod naslovom "Nice Manners or How I Can Avoid Growing Up to Be a Twit".

Dobrodošli nam, đaci prvaci!

U mjesecu studenom naši dragi prvašići došli su na prvo u nizu druženja koja su za njih osmišljena u knjižnici. Širokog osmijeha dočekale su ih knjižničarka Željka Martan Buhin te njezine pomoćnice Lucija Benković, Marija Ačkar, Marina Filipović, Ivana Čamber i Nika Poslek koje su pripremile igrokaz Od korica do polica. Učenici su kroz igrokaz te pripremljenu prezentaciju osvijestili važnost čuvanja knjiga i brige o njima, utvrdili razliku između knjižare i knjižnice te otkrili niz pogodnosti koje im pruža njihovo članstvo u školskoj i narodnim knjižnicama. Nisu sakrili svoje oduševljenje slikovnicama, a neki od njih već su se pohvalili izvrsno usvojenim umijećem slovkanja i čitanja te prijateljima predstavili svoje omiljene priče. Hvala im na lijepom druženju i vesele nas njihovi česti posjeti našoj knjižnici.

 

Drugi razredi

Učenici drugih razreda  tijekom listopada i studenog upoznali su se s časopisima koje imamo u našoj školskoj knjižnici. Knjižničarka Jadranka Jelinić Blagec pokazala im je sve novine i časopise koje svakodnevno mogu čitati kod kuće (ukoliko se na koji od njih pretplate) i u našoj knjižnici. Učenici su otkrivali razlike između novina i časopisa, zabavni i znanstvenopopularni dječji tisak, ritam njihova izlaženja, te sastavne dijelove tiskovina. Zatim su sa zanimanjem prelistali ponuđene im časopise i na kraju nam je svatko ukratko prepričao najzanimljiviji članak. Bilo je zanimljivo, poučno i veselo u našoj školskoj knjižnici.

Šesti razredi

Učenici šestih razreda sa zanimanjem su razgovarali u našoj školskoj knjižnici s knjižničarkom Jadrankom Jelinić Blagec o računalima i internetu.  Uočili smo sve prednosti  interneta,  nabrojali najpoznatije pretraživače i načine internetske komunikacije. Posebno smo razgovarali o štetnostima i mogućim opasnostima koje nam mogu naškoditi putem interneta. Učenici su podijelili sa svima nama svoja internetska iskustva koja smo rado poslušali. Bilo je sadržajno, poučno i korisno.

 

Osmi razredi

Naši su osmaši u sklopu knjižnično-informacijske pismenosti  u školskoj knjižnici krenuli u virtualnu potragu za knjigom. U jednoj prezentaciji prisjetili su se povijesti  pisma, i pisane riječi od početaka civilizacija do danas. Zatim ih je knjižničarka Jadranka Jelinić Blagec upoznala sa sustavom knjižnica u Lijepoj našoj, nakon čega smo računalno pretraživali pojedine naslove iz referentne zbirke i lektirne naslove. Učenici su bili ugodno iznenađeni kako je to jednostavno i u svakom trenutku i njima dostupno, tako da sada mogu postati pravi korisnici ne samo naše školske, nego i ostalih narodnih knjižnica.

Sjećanje na Vukovar

Mladi knjižničari obilježili su 18. studenoga postavom prigodnog panoa te paljenjem svijeća za žrtve Vukovara.

 

Prosinac 2014.

Advent u našoj knjižnici

Na pitanja: "Što je advent i kako ga doživljavamo?" pokušale su odgovoriti Nika, Lucija, Marija, Ivana i Marina, učenice 5. a razreda koje aktivno sudjeluju u radu skupine Mladi knjižničari pod vodstvom profesorice Željke Martan Buhin. Kako bi se pripremile za Advent, marljivo su izradile adventski vijenac i ukrase te ispisale poruke kojima su uredile pano naše čitaonice. Posjetite nas i sudjelujte u širenju blagdanskog duha!

 

 

 

Mladi knjižničari u projektu Škole za Afriku

Mlade knjižničarke pod vodstvom profesorice Željke Martan Buhin izradile su blagdanske straničnike čijom su se prodajom uključile u projekt Škole za Afriku.

Radoznalci čitaju dnevnike

Naši mali knjižničari iz 4. e razreda Antonio Milović i Krešimir Poje uz pomoć svoje učiteljice Maje Medak i knjižničarke Jadranke Jelinić pripremili su za sve četvrte razrede jedno malo književno iznenađenje.
Pročitali su dva romana napisana u obliku dnevnika i predstavili  ih svojim prijateljima  kroz PP prezentacije. Nakon razgovora o dnevnicima pročitali su i nekoliko zanimljivih odlomaka iz „svojih“ dnevnika, a to su Gregov dnevnik, Jeffa Kinneyja i Kako smo od bankrota spasili mamu i tatu književnika Damira Mađarića.

Na ovo druženje potakla ih je Lucija Rezo, učenica 4.b razreda koja često radoznalo prebire po policama naše školske kao i narodne knjižnice u Sesvetama. U svojim istraživanjima otkrila je i pjesmu našeg pjesnika  Grigora Viteza Radoznalac Vanja koju nam je pročitala na početku naših književnih druženja.

Učenici su se zainteresirali za romane pisane u obliku dnevnika i obećali knjižničarki Jadranki Jelinić da će za vrijeme zimskih praznika pročitati pokoji dnevnik, a dosta je učenika odlučilo kako će i sami početi pisati svoj vlastiti dnevnik. Veselimo se takvim odlukama jer – dnevnik je naš najbolji prijatelj između korica jedne bilježnice, a naša vlastita (na)pisana riječ može (p)ostati naša najbolja prijateljica.

Siječanj 2015.

Znalci radoznalci – četvrtaši!

Nakon zimskih praznika učenici svih četvrtih razreda prošetali su, zajedno sa svojim učiteljicama, našom školskom knjižnicom.

Ponovili su s našom knjižničarkom Jadrankom Jelinić što sve sadrži referentna ili priručna zbirka i koja knjižna pomagala sadrži svaki priručnik (granična riječ, sadržaj, kratice, kazalo, indeks pojmova, jednostruki i višestruki abecedni nizovi unutar riječi poredanih abecednim redom, ...)

Nakon upoznavanja više vrsta rječnika i pravopisa učenici su s velikom točnošću rješavali kviz iz kojeg se vidjelo da se dobro snalaze u abecednim zavrzlamama, kao i da dobro poznaju pravopisna pravila o pisanju velikog i malog slova. Zatim su kao pravi radoznalci pretraživali priručnike tražeći podrijetlo i značenje zadanih pojmova.

I u svoje slobodno vrijeme učenici često svrate u knjižnicu listajući časopise, referentne priručnike i ostalu popularno-znanstvenu literaturu.

 

 

Međunarodni dan umjetnosti – 17. siječnja

Svake se godine 17. siječnja obilježava međunarodni dan umjetnosti.

Grupe knjižničara su, zajedno sa svojim knjžničarkama  profesoricama Željkom i Jadrankom istražile odakle potječe pojam umjetnosti, i koje sve vrste umjetnosti postoje.

Zatim smo naučili da se nauka o ljepoti doživljaja u umjetnosti zove estetika, a pronašli smo i niz lijepih citata poznatih pjesnika, filozofa, slikara i kipara.

Sve smo ove spoznaje uobličili u izložbu u našoj školskoj knjižnici koju smo nazvali Rođendan umjetnosti

 

Veljača 2015.

Tajni sandučić u knjižnici

Mlade knjižničarke iz 5. a zajedno s profesoricom Željkom Martan Buhin dosjetile su se kako bi bilo lijepo oživjeti stari običaj pisanja pisma i u našoj knjižnici. Budući da nam Valentinovo već kuca na vrata, zasukale smo rukave i izradile romantični sandučić za pisma te ga smjestile u našu knjižnicu s namjerom da svi koji žele razveseliti ili nekako zahvaliti svojim školskim prijateljima, ali i iznenaditi svoje simpatije, to mogu i učiniti putem pisma. Nas je jako razveselila ta ideja pa smo se već okušale u pisanju i ubacivanju svojih prvih pisama te jedva čekamo da stignu u prave ruke. Pokušajte i vi!

 

Valentinke i Valentinci za Valentinovo!

U našoj školskoj knjižnici ove godine Valentinovo je veselo i razigrano. Slave ga svi – od prvašića do osmaša i osmašica.

U knjižnici se nalazi kutija sa valentinovskim srcima iz koje knjižničarka Željka svaki dan marljivo sakuplja valentinovska ljubavna pisma i poruke. Kutija je gotovo premala za tako puno ljubavi!

Sović Hugo i sovica Ružica, iz slikovnice knjižničarke Jadranke, postali su i plišane lutke koje su prvašima i njihovim učiteljicama ispričale svoju ljubavnu priču i otplesale nam svoj prvi valentinovski valcer. Prvašići su im zdušno pljeskali i pjevali, a kada su se vratili u svoje učionice, marljivo su prionuli kistovima, bojicama i kolažima i naslikali zaljubljene sovice.

U školskoj knjižnici između šarenih valentinovskih srdaca smiješi se i sveti Valentin – biskup, mučenik i nebeski zaštitnik zaljubljenih kako je i naslovljena naša izložba koju su osmislili vrijedni Mladi knjižničari. Naučili smo ponešto i iz njegove biografije i sretni smo da je jedan tako dobar i plemenit čovjek postao zaštitnik ljubavi.

 

Svima želimo sretno Valentinovo i srca puna ljubavi!

Travanj 2015.

Tjedan hrvatske knjige

U našoj je školskoj knjižnici zadnji tjedan u mjesecu travnju bio posvećen knjizi.

Dan hrvatske knjige obilježili smo 22.travnja prigodnom izložbom o povijesti hrvatske književnosti od Marka Marulića do suvremenih hrvatskih autora.

 Također, posebnu pozornost smo posvetili i ženama u našoj književnosti kroz izložbu portreta i biografija odabranih hrvatskih pjesnikinja i spisateljica.

Svjetski dan knjige i Noć knjige obilježili smo 23. travnja u školskoj knjižnici i u Knjižnici Sesvete, tako da smo knjige slavili ’dan i noć’.

Učenici trećih razreda su povodom Dana dječje knjige ilustrirali svoju najdražu lektiru, a učenicima četvrtih razreda posebno se svidio film "Duh u močvari", nastao prema istoimenom literarnom predlošku, romanu Ante Gardaša. Nacrtali su zanimljive plakate, tako da smo dobili još jednu lijepu izložbu u našoj knjižnici.

 Pogledajte zanimljive fotografije  o ovome tjednu posvećenom knjigama u našoj školi.

Svibanj 2015.

Petaši crtaju na svili

Učenici 5.d razreda su u utorak, 5. svibnja, zajedno sa školskom knjižničarkom Sarom Mironović, sudjelovali u zanimljivom  kulturnom programu u Narodnom  sveučilištu Sesvete.

Na poziv školske knjižničarke Ruže Jozić iz susjedne nam sesvetske gimnazije bili su na otvorenju  njihove izložbe Pleter u hrvatskoj kulturi – Oslikana svila.

Nakon razgledavanja izložbe učenici su se rado uključili u pokazne radionice slikanja na svili. Bilo je uistinu kreativno i zanimljivo! Pogledajte fotografije.

Zvonimir Milčec – perom i bradom

Povodom obilježavanja Dana otvorenih učionica 28. svibnja, u našoj školskoj knjižnici postavili smo izložbu "Zvonimir Milčec – perom i bradom". Naš pano osmislili smo kao izložbu fotografija i karikatura zagrebačkih motiva koje je Milčec zabilježio svojim kroničarskim perom. Također smo izložili njegove knjige, a grupe mladih knjižničara su, uz podršku nekolicine roditelja i naših knjižničarki Sare i Jadranke, izradile šestinske kišobrane i zagrebačke tramvaje te znameniti Lebarovićev sat na Trgu bana Jelačića. Radionice su bile popraćene kratkim dokumentarnim zapisima o Zagrebu nekad i sad.

U svojim radionicama knjižničari su bili likovno kreativni u izradi svojih šestinskih kišobrana od kartona, drva i konca, a zagrebački tramvaji od kolaža jurili su između crvenih šestinskih kišobrana. 

Lipanj 2015.

Naša školska knjiničarka Jadranka Jelinić Blagec predstavila je u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu svoju slikovnicu Sović Hugo u Knjigogradu. Ovo je već drugo predstavljanje slikovnice izašle u vlastitoj nakladi autorice, a o promociji su izvijestile Školske novine br. 23-24 od 16. lipnja 2015. godine. Prenosimo članak u cijelosti:

TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisne poveznice
e-dnevnik

Obrazovne poveznice

Časopisi

Škole prijatelji

Dnevni tisak

Ostale poveznice

preskoči na navigaciju